“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Deze stelling werd ca 2300 jaar geleden door Hippocrates bedacht en is tegenwoordig nog steeds actueel.
Klachten die ontstaan door “verkeerde” voeding zijn in onze huidige tijd helaas nog steeds een feit. Als ons lichaam niet of nauwelijks de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het niet meer optimaal functioneren. Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, allergieën en ontstekingen.
Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.
Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding en zet voeding in als medicijn. Het streven is een voedingspatroon met een ruime hoeveelheid groente en fruit. Ook noten, gezonde vetten en kruiden spelen een belangrijke rol. Daarnaast worden er ook supplementen ingezet. Hierbij kun je onder andere denken aan vitaminen, mineralen, kruiden, eiwitten en vetzuren.
Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een belangrijke relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kun je in het algemeen zonder problemen gebruiken naast reguliere geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kan het voorkomen dat orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat je je arts, apotheker of reguliere behandelaar ervan op de hoogte stelt welke supplementen je gebruikt of wilt gaan gebruiken. En viceversa houd je je natuurlijk behandelaar op de hoogte van behandelingen en medicijngebruik binnen de reguliere zorg.
Werkwijze 1ste consult
Vooraf aan het eerste consult krijg je een anamneseformulier (‘vragenlijst’) toegestuurd. Dit formulier is het uitgangspunt voor het eerste consult. Dit formulier stuur je voor het 1e consult ook weer aan mij retour. Naar het eerste consult neem je mee: medicijnen en supplementen die je gebruikt en eventuele recente laboratoriumuitslagen via huisarts of specialist.
Het eerste consult duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens het eerste consult krijg je een orthomoleculair advies. Het eerste consult is dus niet alleen een intakeconsult/bespreking maar je krijgt ook direct advies mee om de behandeling te kunnen starten. Na afloop vertaal ik het orthomoleculair advies in een behandelplan, wat ik je per email toestuur.
Werkwijze volgende consulten
Vervolgconsulten plannen we over het algemeen 3 tot 4 weken na het eerste consult en duren ongeveer een half uur. De periode tussen de consulten en het aantal is afhankelijk van de gezondheidsklachten. Tijdens het vervolgconsult bespreken we de effecten van de behandeling en eventuele laboratoriumonderzoeken. Indien nodig pas ik het behandelplan vervolgens aan.
Welke klachten behandel ik onder andere?
Orthomoleculaire therapie is er op gericht je klachten te verlichten. Tijdens de consulten stel ik geen diagnose, dat doet je arts of specialist. Ook vraag ik je niet om te stoppen met medicatie of deze te wijzigen; dit mag en kan alleen in overleg met je arts.