Wat is Orthomoleculaire Therapie?

"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Deze stelling werd ca 2300 jaar geleden door Hippocrates bedacht en is tegenwoordig nog steeds actueel.

Klachten die ontstaan door "verkeerde" voeding zijn in onze huidige tijd helaas nog steeds een feit. Als ons lichaam niet of nauwelijks de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het niet meer optimaal functioneren. Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, allergieën en ontstekingen.Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding en zet voeding in als medicijn. Het streven is een voedingspatroon met een ruime hoeveelheid groente en fruit. Ook noten, gezonde vetten en kruiden spelen een belangrijke rol. Daarnaast worden er ook supplementen ingezet. Hierbij kun je onder andere denken aan vitaminen, mineralen, kruiden, eiwitten en vetzuren.

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een belangrijke relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kun je in het algemeen zonder problemen gebruiken naast reguliere geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kan het voorkomen dat orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat je je arts, apotheker of reguliere behandelaar ervan op de hoogte stelt welke supplementen je gebruikt of wilt gaan gebruiken. En viceversa houd je je natuurlijk behandelaar op de hoogte van behandelingen en medicijngebruik binnen de reguliere zorg.

Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.