Wat is Orthomoleculaire Therapie?

"Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Deze stelling werd ca 2300 jaar geleden door Hippocrates bedacht en is tegenwoordig nog steeds actueel. Klachten die ontstaan door "verkeerde" voeding zijn in onze de huidige tijd helaas nog steeds een feit. Als ons lichaam niet of nauwelijks de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, kan het niet meer optimaal functioneren. Dit kan zich uiten in diverse klachten zoals vermoeidheid, maag/darmklachten, verminderde weerstand, allergieën en ontstekingen.Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Een orthomoleculair therapeut werkt in de eerste plaats met gezonde voeding en zet voeding in als medicijn. Het streven is een voedingspatroon met een ruime hoeveelheid groente en fruit. Ook noten, gezonde vetten en specerijen spelen een belangrijke rol. Daarnaast worden er ook supplementen gebruikt. Hierbij kun je onder andere denken aan vitaminen, mineralen, kruiden, eiwitten en vetzuren.

De term 'orthomoleculair' werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist of gezond, en moleculair staat voor molecuul. Moleculen zijn de bouwstenen van ons lichaam.

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en is in feite een synoniem voor ‘voedingsgeneeskunde’. Uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol kunnen spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kun je in het algemeen zonder problemen gebruiken naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kan het voorkomen dat orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat je je arts, apotheker of therapeut ervan op de hoogte stelt wat je gebruikt/wilt gaan gebruiken. En viceversa: houd je natuurlijk behandelaar op de hoogte van behandelingen en medicijngebruik binnen de reguliere zorg.