'Een goede gezondheid begint in de darmen'

Gezonde voeding en een optimaal werkende spijsvertering zijn onlosmakelijk verbonden aan een goede gezondheid. ‘We zijn wat we eten’, is dan ook een bekende uitspraak. Je darm speelt een centrale rol in het lichaam, behalve de vertering vindt hier ook een deel van de ontgifting plaats. Een structureel slecht verteringsproces kan elders in het lichaam leiden tot allerlei (vage) klachten.

Kortom: de darmen zijn belangrijk voor ons algemeen welbevinden. Het is ons grootste contactorgaan met de buitenwereld (via voeding, vloeistoffen maar ook door virussen en bacteriën). Onze darmen zijn continu bezig met het geven van een gepaste reactie op alles wat binnenkomt. Ongeveer 80% van ons immuunsysteem wordt aangestuurd door de darmen.

Darmklachten kunnen door allerlei redenen ontstaan, o.a. door medicijn gebruik (bv. antibiotica en maagzuurremmers), slechte voedingsgewoontes, verstoringen in de spijsvertering (lever, gal, alvleesklier), stress, gifstoffen, voedselvergiftiging en voedingsintoleranties en -allergieën.

Een gezonde darm is beter in staat voeding op te nemen. Mensen met een gezonde darm hebben een goede weerstand, niet alleen fysiek, maar ook mentaal zijn zij vaak sterker. Door een optimale darmgezondheid behaal je winst op je algehele gezondheid, je energieniveau en verdwijnen (ongemakkelijke) klachten waar je vaak al jaren last van hebt.

Wat is darmtherapie?

Darmtherapie betekent trainen van je darmen. Dit houdt in het aanvullen van je goede lichaamseigen darmflora en het doden van eventuele ziekmakende darmflora. En waar nodig ook het opbouwen van een gezond functionerend darmslijmvlies, een gezonde darmwand en een beter functionerend immuunsysteem. Bij darmtherapie kijken we hoe dat bij jou van binnen gaat. Hoe gaat het met de opname van voedingsstoffen? Hoe zit het met je darmflora? Zijn je darmbacteriën in evenwicht met elkaar? En helpen ze je bij je gezondheid?

Voor wie is darmtherapie zinvol?

Darmtherapie is zinvol voor mensen met (chronische) buikpijn en darmklachten: obstipatie, diarree, winderigheid, spastische darm, prikkelbaar darm syndroom en ook voor darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcera en diverticulitis.

Omdat de darmen het immuunsysteem aansturen en de hormonale balans ondersteunen, is darmtherapie ook aan te bevelen bij klachten zoals: acné, eczeem, allergieën, voedingsintoleranties, hooikoorts, onwelriekende adem, hoofdpijn/migraine, brandend maagzuur, candida, chronische vermoeidheid, burn out, chronische verkoudheid, slaapproblemen, verminderde weerstand, artrose, reuma, fibromyalgie, gewrichtspijn, oorontsteking, schildklierproblemen, verminderde weerstand, depressie, etc.

Hoe werkt darmtherapie?

Om een persoonlijk behandelplan op te kunnen stellen maak ik gebruik van een uitgebreide intake. Hiervoor vul je thuis al vragenlijsten in, welke we tijdens het consult bespreken. Soms komen er direct een aantal zaken naar voren waarmee je aan de slag kan. Bij anderen is het nodig om verder onderzoek te laten verrichten. Hiervoor werk ik samen met een vast laboratorium, waar ik ontlastings- en bloedonderzoeken kan aanvragen (deze worden over het algemeen niet vergoed door zorgverzekeraars).

Je ontvangt het onderzoeksmateriaal thuis en je stuurt zelf de sample op naar het laboratorium. Wanneer alle resultaten op een rijtje staan stel ik, in overleg met jou, een behandelplan samen.

Waaruit bestaat het advies?

Binnen de darmtherapie wordt er gekeken naar de algehele leefstijl. Denk hierbij o.a. aan je voedingspatroon, je spijsvertering, stressfactoren en beweging.

Het advies naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek bestaat over het algemeen uit een voedingsadvies en een supplementenadvies (bv. kruiden, mineralen, homeopathie). Maar ook beweging en stress regulatie kunnen een onderdeel zijn. Met behulp van dit persoonlijke advies, kun je de ontwikkeling van een gezonde darm sturen en daarmee invloed op je gezondheid uitoefenen.

Hoe lang duurt darmtherapie?

Afhankelijk van je eigen gezondheidssituatie moet je rekenen op een paar maanden tot een jaar. Blijf niet te lang rondlopen met darmklachten. Soms kunnen kleine aanpassingen in je voedingspatroon al heel wat problemen oplossen.

Heb je vragen of darmtherapie zinvol is voor jou of wil je graag wat meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Tarief consulten

Het tarief voor consulten, vervolgconsulten en e-mailconsulten is € 45,- per half uur (incl. btw) en dient na het consult na ontvangst van de factuur overgemaakt te worden. Consulten worden naar rato van tijd gefactureerd. Minimum-duur van een consult is 15 minuten.

De kosten van voedingssupplementen en laboratoriumtesten testen zijn niet inbegrepen.

Aanwezigheid / Verhindering

Als je verhinderd bent op de afgesproken tijd, kun je de afspraak telefonisch of per mail verzetten. Bij annuleringen binnen 24 uur tot de afgesproken tijd, worden de kosten voor 100% in rekening gebracht.

Contactformulier

Wat is je naam?
Hoe kan ik je bereiken?
Wat is je vraag?

Je kunt mij natuurlijk ook bellen op 06 – 55 87 25 34 of mailen: info@vitassa.nl